Welke soorten brood zijn er?
Globaal maken we een onderscheid tussen de volgende broodsoorten:
- witbrood, gemaakt van bloem;
- bruinbrood of grijsbrood, gemaakt van een combinatie van bloem en volkorenmeel;
- volkorenbrood, volledig gemaakt met volkorenmeel (meel van de hele graankorrel): 100% volkoren. Meestal is dat tarwe, maar er is ook volkorenbrood van andere granen, zoals volkorenroggebrood of volkorenspeltbrood;
- meergranenbrood, gemaakt van verschillende graansoorten, bijvoorbeeld tarwe & rogge, tarwe & maïs, rogge & gerst. Het heeft soms bloem als basis, soms volkorenmeel. Meergranenbrood kan dus ook 100% volkoren zijn, maar het hoeft niet. Bij meergranenbrood worden meestal ook zaden en pitten toegevoegd aan het deeg en/of als decoratie.
Daarnaast zijn er vele varianten van deze broodsoorten te koop, zoals het aan populariteit winnende spelt-, biologisch en desembrood. Soms worden ook extra ingrediënten toegevoegd, zoals noten, zaden, vruchten, kruiden, kaas en groenten. Elke bakker hanteert zijn eigen specifieke bereiding.
Misschien vind je ook interessant:
>> Van welke graansoorten wordt meel gemaakt?
>> Zitten er gluten in spelt en speltbrood?
>> Hoeveel invloed heeft brood op het milieu?
>> Van welke graansoorten wordt meel gemaakt?
>> Zitten er gluten in spelt en speltbrood?
>> Hoeveel invloed heeft brood op het milieu?