Brood, koolhydraten en overgewicht: is er een verband?
Brood is geen dikmaker, integendeel! In het verleden aten we veel meer brood dan nu. Tegenwoordig eten we steeds minder brood, maar toch hebben steeds meer personen (ernstig) overgewicht. Zo aten de Fransen in 1880 ongeveer 600 g brood per dag, tussen 1936 en 1938 was dit nog 325 g/dag, 260 g/dag in 1962 en meer dan 165 g in 1948 [1]. In 2004 bedroeg de Belgische consumptie van brood, beschuit en granen niet meer dan 131 g/dag bij het ontbijt.
Brood bevat weinig vetten (minder dan 5%), maar wel vezels, die zorgen voor een verzadigd gevoel (afwezigheid van honger). Brood is een uitstekende bron van complexe koolhydraten (als je evenwichtig eet, zou meer dan de helft van je totale energie-inname moeten bestaan uit complexe koolhydraten!). Brood past dus perfect in een voedingspatroon dat gericht is op het behouden van een gezond gewicht. Zelfs als je op dieet bent kun je brood eten – maar dan wel in aangepaste porties.
Ga je brood en andere zetmeelbronnen van het menu schrappen, dan ontzeg je je lichaam een waardevolle bron van complexe koolhydraten en andere nuttige voedingsstoffen. Bovendien ga je dan gewoonlijk meer vetten en/of suikers eten. Dat is niet bepaald goed voor je gewicht, en al evenmin voor de gezondheid van hart en bloedvaten.
[1] Dupin H et al. Alimentation et nutrition humaines. ESF Editeur, 1992. ISB 2.7101.0892.5
>> Mag je brood eten als je wilt afvallen?
>> Moeten diabetici brood schrappen?
>> Hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat?