MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Wat is gluten?

Gluten zorgt voor de luchtige structuur van brood. Het is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en khorasantarwe (kamut). Meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten.

Ook veel andere (kant-en-klaar-)producten bevatten gluten. Denk maar aan koekjes, paneermeel, couscous, pasta’s, bindmiddelen, sauzen, soepen, snoep, snacks en kant-en-klaarmaaltijden. Zelfs niet-eetbare producten, zoals kleurpotloden, kunnen gluten bevatten. Sommige mensen verdragen geen gluten, wat kan leiden tot maag-darmklachten en zelfs tot groeistoornissen. Dat wordt aangeduid als coeliakie


*Haver is in principe toegestaan in een glutenvrij dieet, maar omdat het meestal verontreinigd is met tarwe (tijdens verbouwing en transport), wordt het toch afgeraden. Alleen haver geproduceerd in glutenvrije ketens bevat geen gluten. Op de verpakking van deze gecertificeerde glutenvrije haver staat het 'glutenvrij'-logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit. 

Delen via