Wat is gluten?
Gluten zorgt voor de luchtige structuur van brood. Het is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en khorasantarwe (kamut). Meel, bloem, maar ook moutmeel van deze granen, bevatten gluten.
Ook veel andere (kant-en-klaar-)producten bevatten gluten. Denk maar aan koekjes, paneermeel, couscous, pasta’s, bindmiddelen, sauzen, soepen, snoep, snacks en kant-en-klaarmaaltijden. Zelfs niet-eetbare producten, zoals kleurpotloden, kunnen gluten bevatten. Sommige mensen verdragen geen gluten, wat kan leiden tot maag-darmklachten en zelfs tot groeistoornissen. Dat wordt aangeduid als coeliakie.
>> Wat is glutenvrij brood?
>> Zitten er gluten in spelt en speltbrood?
>> Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?
*Haver is in principe toegestaan in een glutenvrij dieet, maar omdat het meestal verontreinigd is met tarwe (tijdens verbouwing en transport), wordt het toch afgeraden. Alleen haver geproduceerd in glutenvrije ketens bevat geen gluten. Op de verpakking van deze gecertificeerde glutenvrije haver staat het 'glutenvrij'-logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit.