Wat is desembrood?
Desembrood is brood waarvan het deeg niet met gist is gerezen, maar met desem. Dat is een deeg of beslag van bloem en water dat de bakker laat rijpen volgens een 5000 jaar oude traditie. Na een paar dagen ontwikkelt zich de gewenste ‘microflora’ van melkzuurbacteriën en gisten. Zo ontstaat een complex aroma van geuren en smaken net zoals bij wijn, bier en kaas. De bakker voegt de desem toe aan het uiteindelijke brooddeeg.
Het allereerste brood, ongeveer 3000 jaar voor Christus, werd op deze manier gebakken. Door de lange rijstijd heeft desembrood een bijzondere, volle, rijke smaak. Desembrood is wat steviger dan gistbrood (gist geeft meer volume aan een brood) en verteert langzamer, waardoor het lichaam meer voedingsstoffen opneemt. Een stuk van het desem, ook wel moederdeeg genoemd, wordt behouden om te verversen met bloem en water voor de volgende dag. Desem wordt binnen sommige culturen van moeder op dochter doorgegeven om het gezin te voorzien van brood.
>> Welke soorten brood zijn er?
>> Wat is het verschil tussen 'bron van vezels' en 'rijk aan vezels'?
>> Wat zijn broodverbeteraars?