MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Voedingsvezel

Brood bevat voedingsvezel: een verzamelnaam voor alle onverteerbare koolhydraten in onze voeding. Voedingsvezels hebben een positieve invloed op de gezondheid: ze verkleinen het risico op bepaalde vormen van kanker,  zorgen in combinatie met voldoende vocht voor een betere stoelgang en hebben een gunstige invloed op het cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast verminderen ze de kans op hart- en vaatziekten volgens de Hoge Gezondheidsraad. Het is daarom belangrijk elke dag voldoende voedingsvezel te eten.

Voedingsvezel komt hoofdzakelijk voor in plantaardige producten, dus ook in graan. Omdat ze zich vooral bevindt in het buitenste deel van de graankorrel (zemel), heeft brood er een hoger gehalte van naarmate de meelsoort een groter deel van de hele graankorrel bevat. Volkorenmeel - waarvoor de hele graankorrel is vermalen - heeft daardoor een hoger voedingsvezelgehalte dan tarwebloem. Voor tarwebloem is immers alleen het binnenste gedeelte van de tarwekorrel gebruikt.

In de onderstaande tabel is te zien dat het voedingsvezelgehalte in brood oploopt, beginnend bij witbrood. Volkorenbrood bevat weer meer voedingsvezels dan bruinbrood. Meergranenbrood op basis van bloem heeft gemiddeld het voedingsvezelgehalte van bruinbrood. Rozijnenbrood bevat meer voedingsvezel dan witbrood en suikerbrood, door de voedingsvezels in de rozijnen. Meergranenbrood op basis van (volkoren)meel heeft gemiddeld het hoogste voedingsvezelgehalte (hoger dan regulier volkorenbrood). Aan meergranenbrood worden namelijk vaak extra zaden en pitten toegevoegd en die beïnvloeden het voedingsvezelgehalte. Het gaat daarbij om gemiddelde waardes. De bereidingswijze verschilt soms van bakker tot bakker, waardoor het vezelgehalte van het brood kan variëren.

Gemiddelde gehaltes voedingsvezel in Belgisch brood 
 

 

portiegrootte

 

voedingsvezel (g)

% RI**  (30 g)

 

 

eenheid

portie (g)

per 100 g (g)

per portie (g)

per 100 g (%)

per portie (%)

 

 

 

 

 

 

 

op basis van bloem

 

 

 

 

 

 

witbrood

1 snede*

32

3,0

1,0

10,0

3,2

croissant

1 stuk

50

1,9

1,0

6,3

3,2

suikerbrood

1 snede*

32

2,4

0,8

8,0

2,6

melkbrood

1 snede*

32

2,7

0,9

9,0

2,9

boerenbrood

1 snede*

32

3,0

1,0

10,0

3,2

Turks brood

1 stuk

34

3,0

1,0

10,0

3,4

piccolo

1 stuk

40

3,0

1,2

10,0

4,0

sandwich, gesuikerd

1 stuk

40

2,9

1,2

9,7

3,9

stokbrood

3 stuk 2-3 cm

30

3,2

1,0

10,7

3,2

pistolet

1 stuk 6-7 cm

30

3,7

1,1

12,3

3,7

rozijnenbrood

1 snede*

32

3,2

1,0

10,7

3,4

koffiekoek met boter

1 stuk

60

3,9

2,3

13,0

7,8

ciabattabrood

1 stuk

50

4,0

2,0

13,3

6,7

meergranenbrood

1 snede*

32

4,2

1,3

14,0

4,5

witbrood, vezelverrijkt

1 snede*

32

6,8

2,2

22,7

7,3

op basis van (volkoren)meel

 

 

 

 

 

 

voltarwebrood

1 snede*

32

4,6

1,5

15,3

4,9

bruinbrood

1 snede*

32

4,4

1,4

14,7

4,7

volkorenspeltbrood

1 snede*

32

5,9

1,9

19,7

6,3

voltarweroggebrood

1 snede*

32

6,0

1,9

20,0

6,4

donker meergranenbrood

1 snede*

32

6,0

1,9

20,0

6,4

volkorenbrood

1 snede*

32

6,6

2,1

22,0

7,0


*1 snede= gemiddelde plak van een groot, lang of rond brood
** RI = Referentie Inname

 

 

 

Trefwoorden