Koolhydraten
Brood bevat vooral koolhydraten in de vorm van zetmeel. Dat is een goede energieleverancier (of 'brandstof') voor ons lichaam. Het zetmeel wordt in de maag en darmen afgebroken tot kleine brokstukjes glucose, die in het bloed worden opgenomen. Het lichaam kan de glucose dan direct gebruiken of opslaan als reserve. Het heeft immers eigenlijk de hele dag glucose nodig. De hersenen functioneren niet zonder glucose en ook de spieren hebben veel glucose nodig om te bewegen.
Koolhydraten worden op het etiket onderverdeeld in zetmeel en suikers. Brood bevat per snee niet meer dan 1 gram suikers.
Bij 'koolhydraten' en 'energieleverancier' wordt snel gedacht aan te dik worden. Dat komt voornamelijk door de slechte naam die koolhydraten kregen in verschillende koolhydraatbeperkte diëten, zoals het Atkins- en Montignac-dieet. Maar koolhydraten in de vorm van zetmeel, bijvoorbeeld in brood, vormen zelden een probleem. De Hoge Gezondheidsraad en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie bevelen koolhydraten nog steeds aan als basis van onze voeding.
Het belangrijkste koolhydraat in brood is zetmeel. Het levert 4 calorieën per gram. De dieetvezelfractie in brood – die ook uit koolhydraten bestaat – levert 2 calorieën per gram. Brood bevat ook vitamines en mineralen. Deze zijn in een belangrijke mate met de dieetvezelfractie geassocieerd. Een volkorenbrood is dus rijker aan vitaminen en mineralen dan een wit brood.
Daarnaast levert brood ook voedingsvezels die zorgen voor een verzadigd gevoel, een geleidelijkere bloedsuikerstijging en een gemakkelijkere stoelgang. Bijkomen heeft daarnaast vooral te maken met een verkeerde energiebalans: er wordt meer energie opgenomen dan verbruikt wordt, en deze overmatige energie wordt opgeslagen. Evenwichtig eten gaat dus enerzijds over een correcte energiebalans en anderzijds over een evenwicht tussen de inname van gezonde voedingsstoffen en water. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid brood voor een volwassen persoon van 7 sneetjes levert 40% van de behoefte aan koolhydraten.