Eiwitten
Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof voor lichaamscellen. De huid, de spieren, de botten en het bloed zijn opgebouwd uit eiwitten. Het lichaam heeft voortdurend eiwitten nodig om nieuwe cellen te maken en oude cellen te vernieuwen. Het meeste eiwitten in onze voeding halen we uit dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Maar ook plantaardige producten bevatten eiwitten. Denk hierbij aan noten, bonen en graanproducten. Dus ook brood bevat eiwitten. Gemiddeld moet een volwassene volgens de Hoge Gezondheidsraad 9-11% van zijn energie-inname uit eiwitten halen. Uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling (2014-2015) blijkt dat dit voor de gemiddelde Belg op ongeveer 15% uitkomt. Na vlees en vleesproducten zijn granen en graanproducten zoals brood de belangrijkste bronnen van eiwitten in de Belgische voeding, zij hebben een aandeel van 21% in de eiwitbehoefte.
Een sneetje brood bevat 3 tot 5 gram eiwitten. De gemiddelde dagelijkse hoeveelheid volkorenbrood voor een volwassen persoon van 7 sneetjes voorziet zo in 54% van deze behoefte. Een portie vleeswaren (kipfilet) als broodbeleg (15 g) levert ter vergelijking ongeveer 3 gram eiwitten, Gouda-kaas van 20 g ongeveer 5 gram. Dat is dus gelijk aan een snee brood. Het gebruik van meer brood en granen als vervanging van dierlijke eiwitbronnen zoals vlees, kan onze voeding mee meer plantaardig maken.