MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

Volkorenbrood

Wat je echt moet weten over volkorenbrood

Wat is het verschil tussen volkorenbrood en bruin brood? En waarom is het eigenlijk zo gezond? Handig om te weten: volkorenbrood is ook écht volkoren als het erop vermeld wordt.

1. Het is gemaakt van volkorenmeel

Een volkorenmeel bestaat uit de volle graankorrels die nog alle voedingsstoffen bevatten, zoals vitaminen, mineralen, voedingsvezels, koolhydraten en eiwitten. Voor volkorenbrood worden de héle graankorrels gemalen. Als de bakker daar een brood van bakt, komen al die goede stoffen in het brood terecht.

2. Niet al het bruin brood is volkorenbrood

Bruin brood is een mengsel van volkorenmeel en witte bloem. Maar wat is precies het verschil? Daarvoor kijken we opnieuw naar de graankorrel. Die graankorrel bestaat uit verschillende delen. Het binnenste deel van de graankorrel, de meelkern, bestaat voornamelijk uit koolhydraten en eiwitten. In de buitenste laag van de korrel zitten de zemel en de kiem, die bevat de meeste voedingsvezels, vitaminen en mineralen en zogenaamde bio-actieve stoffen. Maal je de hele graankorrel, dan komen al deze voedingsstoffen in het volkorenmeel terecht. Zeef je alle zemelen en de kiemen eruit, dan blijft er witte bloem over. Daar maakt de bakker dan wit brood van. Voor bruin brood neemt de bakker dus een mengsel van volkorenmeel en bloem.

3. Volkorenbrood bevat de meeste vezels

Een volkorenboterham bevat 2,3 gram vezels, een bruine boterham 1,7 gram. Volkorenbrood levert een belangrijke bijdrage aan wat je dagelijks nodig hebt aan vezels. Voor een goede darmfunctie wordt een totale inname van voedingsvezels aanbevolen van 25 g per dag of hoger. Dat betekent niet dat je voor een gezond dieet ineens 15 boterhammen moet eten, maar bijvoorbeeld ook groenten, fruit, zilvervliesrijst en andere vezelrijke producten zoals peulvruchten.

4. Volkorenbrood is ook echt volkorenbrood

Hoe weet je dat het brood dat je koopt ook echt volkorenbrood is? Je kunt ervan uitgaan dat brood dat bij de bakker of in de supermarkt onder de naam volkorenbrood wordt verkocht, ook echt is gemaakt van die hele graankorrel. Voor 100 procent! Dat moet namelijk zo volgens de Belgische wetgeving.

5. Meergranenbrood is niet per definitie gezonder dan volkorenbrood

Meergranenbrood is gemaakt van meer dan één graansoort en kan zowel volkorenmeel als  bloem als een combinatie daarvan als basis hebben. Voor de meest gezonde variant moet je dus de volkorenvariant kiezen. Liefst met extra zaden en pitten, want die bevatten ook voedingsstoffen. Ook een spelt- of desembrood is niet per definitie volkoren. Wil je dus volkoren eten, let er dan op dat je meergranen-, spelt- of desembrood van volkorenmeel is gemaakt.

Delen via