MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeVeelgestelde vragenBrood en gezondheid (41)Koolhydraatarme diëten (Atkins) en brood?

Koolhydraatarme diëten (Atkins) en brood?

De koolhydraatarme of zogenaamde 'low-carbdiëten' (low carbohydrate) deden hun intrede in de jaren zeventig. Bij een koolhydraatarm dieet eet je nauwelijks fruit, maar ook geen zetmeelproducten (brood, pasta, aardappelen …). Op korte termijn kun je met een dergelijk dieet wel gewicht verliezen, maar de doeltreffendheid op de lange termijn is nooit bewezen. Daarnaast kun je een tekort krijgen aan vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Het gevaar bestaat ook dat je te veel vetten binnenkrijgt. 

Mocht je baat hebben bij een koolhydraatarm dieet, kan je (in overleg met de diëtist) volkorenbrood met een verlaagd koolhydraatgehalte eten. Dit volkorenbrood bevat vezels en (in veel gevallen) jodium. Bovendien brengt volkorenbrood positieve effecten op de gezondheid met zich mee, zoals het verlagen van de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Delen via