MEDEGEFINANCIERD DOOR DE EUROPESE UNIE

DE EUROPESE UNIE STEUNT CAMPAGNES VOOR DE PROMOTIE VAN HOOGWAARDIGE LANDBOUWPRODUCTEN

HomeBrood bij een dieetBroodconsumptie

Broodconsumptie

Uit de laatste Belgische Voedselconsumptiepeiling (2014-2015) blijkt dat een volwassene (18-64 jaar) gemiddeld vier à vijf sneden brood of 145 gram per dag consumeert. Daaruit concludeert het Vlaams Instituut Gezond Leven dat Belgische volwassenen te weinig brood en graanproducten eten. 

Er werd ook een verschil tussen leeftijden en geslacht opgemerkt. Mannen eten meer brood dan vrouwen en de leeftijdsgroep ouder dan 18 jaar eet meer brood dan jongeren tussen 14 en 17 jaar. In onderstaande tabel wordt de huidige consumptie (14-64 jaar) weergegeven volgens de Belgische Voedselconsumptiepeiling van 2014-2015. Die bevestigt nogmaals dat de Belgische bevolking onvoldoende brood- en graanproducten consumeert.

    Brood, beschuit en ontbijtgranen Brood Ontbijtgranen
Geslacht Mannen 165 g 124 g 5 g
  Vrouwen 117 g 86 g 6 g
Leeftijd 14-17 141 g 103 g 9 g
  18-39 150 g 110 g 6 g
  40-64 140 g 107 g 3 g
Verblijfplaats Vlaanderen 155 g 120 g 5 g
  Wallonië 126 g 91 g 6 g


Wit brood populair

Uit consumentenonderzoek (mei 2023), uitgevoerd door GfK in opdracht van Instituut Brood&Gezondheid, blijkt dat Belgen brood vooral eten uit gewoonte. Maar ook smaak en gemak zijn sterke drijfveren om brood te eten. Belgen kiezen vooral voor witbrood (41%) en bruinbrood (35%), gevolgd door meergranenbrood (30%) - wat gemaakt wordt van bloem, meel of volkorenmeel. Volkorenbrood, de meest gezonde broodsoort, staat op plek 4 met 22%. Mannen (44%) eten meer witbrood dan vrouwen (39%). En vooral kinderen eten het liefst witbrood (59%).

Wel zijn er verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië zichtbaar. Zo kiezen Vlamingen vaker voor volkorenbrood (25% versus 18%) en minder vaak voor witbrood (36% versus 48%) vergeleken met Walen.

Belangrijke aspecten bij aankoop brood
Uit het GfK onderzoek blijkt dat kleur (68%) het belangrijkste aspect is bij het kopen van brood. Ook de vorm (24%), hoeveelheid zaden en pitten (18%) en hoeveelheid vezels (14%) doen mee in de besluitvorming.

54% van de Belgen koopt brood voornamelijk in de supermarkt, 40% voornamelijk bij de (ambachtelijke) bakker. Voor de supermarkt is prijs de belangrijkste reden om brood aldaar te kopen, gevolgd door gemak. Bij de (ambachtelijke) bakker zijn vooral smaak en versheid sterke drivers.

Hoe donkerder, hoe gezonder?
Zo'n robuust donker brood met pitten en zaden lijkt misschien een stuk gezonder dan een wit brood. Maar je kunt er niet blind van uitgaan dat dat ook echt zo is. De kleur van brood zegt namelijk niets over de voedingswaarde ervan. Toch is 61% van de Belgen nog overtuigd van "hoe donkerder, hoe gezonder". Een ezelsbruggetje dat vroeger weleens gebruikt werd, maar niet meer opgaat.

Belangrijk is of het brood voornamelijk van bloem (basis voor witbrood), meel (basis voor bruinbrood) of volkorenmeel (basis voor volkorenbrood) is gemaakt. Zo weet je of er minder of meer vezels en voedingsstoffen in het brood zitten. Je vraagt het beter aan de bakker of het winkelpersoneel of je vindt het voedingsvezelgehalte op de schapkaart of op het etiket. 

Trefwoorden

Delen via

Brood bij een dieet
Broodconsumptie