Hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat?
Brood is een belangrijke bron van voedingsvezels. Vroeger werd een ezelsbruggetje gebruikt om de consument voor te lichten over welk soort brood de meeste voedingsvezels bevat. Hoe donkerder het brood, des te meer voedingsvezels het bevat. Dat gaat vandaag de dag niet meer op door het gebruik van smaakmakende ingrediënten als moutmeel (gekiemd gerst dat is geroosterd en vermalen) óf door toevoeging van kleurloze (of transparante) voedingsvezels aan witbrood. Deze ‘nieuwe’ ontwikkelingen geven dus een andere kijk op de oude stelregel. De kleur van een brood zegt daarom niet per definitie iets over het gehalte aan voedingsvezel, vitamines en mineralen. De ingrediënten doen dat wel!
Belangrijk is of het brood voornamelijk van bloem (basis voor witbrood), meel (basis voor bruinbrood) of volkorenmeel (basis voor volkorenbrood) is gemaakt. Zo weet je of er minder of meer vezels en voedingstoffen in het brood zitten. Je vraagt het beter aan de bakker of het winkelpersoneel of je vindt het voedingsvezelgehalte op het etiket.
>> Wat is het verschil tussen bloem, meel en volkorenmeel?
>> Hoe bewaar je brood het best?
>> Welke soorten brood zijn er?