Bestaan er gezondheidsredenen om brood te mijden?
Voor de meeste mensen zijn er geen gezondheidsredenen om brood te mijden. Sommige mensen kunnen echter geen gluten verdragen. Wanneer gluten een specifiek soort dunnedarmbeschadiging veroorzaakt, wordt dat aangeduid als coeliakie. Gluten is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt, haver* en khorasantarwe (kamut). Meel, bloem en moutmeel van deze granen bevatten gluten. In plaats van gewoon brood kun je glutenvrij brood eten.
*Haver is in principe toegestaan in een glutenvrij dieet, maar omdat het meestal verontreinigd is met tarwe (tijdens verbouwing en transport), wordt het toch afgeraden. Alleen haver geproduceerd in glutenvrije ketens, bevat geen gluten. Op de verpakking van deze gecertificeerde glutenvrije haver staat het 'glutenvrij'-logo. Dit verhaal geldt ook voor bijvoorbeeld boekweit.
>> Wat is glutenvrij brood?
>> Wat zijn additieven?
>> Van welke graansoorten wordt meel gemaakt?